وی با بیان اینکه نوع زنجیره غذایی مردم در گذشته براساس موادی بوده که در دسترشان قرار داشته، اظهار کرد: باتوجه به اینکه در فصل زمستان مواد در دسترس و ذخیره غذایی مردم ضعیف می شده و طبیعت دیگر آن را در اختیارشان قرار نمی داده، بنابراین تلاش می کردند تا پیش از فرا رسیدن فصل سرد، با فراوری بخشی از این محصولات، مشکلی برای تغذیه در این فصل نداشته باشند.
وی افزود: یکی از مهمترین خوراک هایی که مردم کرمانشاه از گذشته های دور آن را در فصل زمستان استفاده می کرده اند، ترخینه بوده که مواد اصلی آن شامل گندم و دوغ است که پیش از شروع فصل سرد سال آن را فراوری کرده و برای فصل زمستان ذخیره می کردند.
کارشناس میراث فرهنگی ناملموس کرمانشاه با بیان اینکه ترخینه پس از گذشت سالیان دراز کماکان به عنوان یک خوراک خوشمزه زمستانی مورد مصرف مردم قرار می گیرد، عنوان کرد: آشی که کرمانشاهیان قدیم از ترخینه درست می کردند، «گُنیَنه» نام دارد که برای درست کردن آن ترخینه را از شب قبل در آب می خیساندند و روز بعد آن را پخت کرده و با روغن حیوانی و پیاز داغ صرف می کردند. ترخینه از زمان های گذشته قوت غالب مردم کرمانشاه در فصل زمستان بوده و اکنون بیشتر مردم به آن به عنوان یک خوراکی مقوی که می تواند به درمان سرماخوردگی در زمستان کمک کند، نگاه می کنند.
مصطفایی در ادامه از «قاورمه در خیک» هم به عنوان یکی از خوراک های اصلی مردم کرمانشاه در زمان های قدیم نام برد و گفت: البته مهارت پخت و نگهداری این خوراک هم اکنون هم در میان ایل «رویتَون» در منطقه گیلانغرب رواج دارد، اما با ورود یخچال به زندگی شهری در شهرها از بین رفته است.
وی در خصوص نحوه تهیه قاورمه در خیک هم گفت: در زمان های قدیم که یخچال وجود نداشته، وقتی خانواده ای گوسفندی را ذبح می کرد، برای اینکه گوشت آن را برای مدت طولانی بویژه برای فصل زمستان نگهداری کند، ابتدا گوشت ها را قطعه قطعه می کردند، سپس آنها را می پختند و در ادامه آن را با روغن حیوانی کرمانشاهی آغشته می کردند و درون خیک(هیزه) می ریختند که این کار مانع از فاسد شدن گوشت می شد و آنها می توانستند زمستان خود را با آن بگذارنند.
کارشناس میراث فرهنگی ناملموس کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه مردم کرمانشاه از زمان های دور تاکنون علاقه خاصی به غذاهای گوشتی داشته اند، عنوان کرد: شیوه زیست مردم این منطقه و زندگی آنها در کوهستان باعث می شد که در طول روز کالری زیادی بسوزانند، بنابراین گوشت می توانست غذایی بسیار مقوی باشد که آنها را برای ادامه زندگی سرپا نگه دارد.
وی تصریح کرد: آش دانه کولانه با ترکیب حبوباتی مانند گندم، نخود، عدس و… از دیگر خوراک هایی بوده که مردم کرمانشاه در گذشته آن را در فصل زمستان مورد استفاده قرار می دادند.
مصطفایی ادامه داد: اجداد و پیشینیان ما در این منطقه برای بقای خود از محصولاتی که طبیعت در اختیارشان قرار می داد، تغذیه می کردند و بقای خود را با این غذاها حفظ می کردند، لذا ما نیز امروز روی این موضوع حساس هستیم و تاکید داریم که باید آنها را حفظ کنیم، چرا که اگر روزی بتواند حتی یک انسان را از گرسنگی نجات دهد، برای ما کافی خواهد بود.
انتهای پیام/ منبع: آشپزی امروز به نقل از ایسنا