اخبار ابتدا منحصر به کاغذ و روزنامه بود و سپس به رادیو و تلویزیون محدود شد و امروزه اخبار در فضای مجازی منتشر می شود، جایی که خبرنگاران و اتاقهای خبر نهتنها گزارشهای خود را منتشر میکنند، بلکه به تحقیق و برقراری ارتباط نیز میپردازند. این تحول، واقعیت تازهای را هم بههمراه دارد: حملههای (سایبری) هدفمند، نظارت و تهدیدهای آنلاین که به جهان واقعی کشانده میشوند. بنابراین خبرنگاران در خط مقدمِ یک میدانِ نبردِ دیجیتال قرار دارند.
دراین زمینه توجه به چند نکته ضروریست:
- حملات هدفمند: یک ایمیل فیشینگ (phishing) شخصیشده را در نظر بگیرید که به دنبال سوء استفاده از آخرین تحقیقات شماست و یا یک بدافزار که در تلفن همراه شما کارگذاری شده تا حرکاتتان را ردگیری کند.
- ویرانی: افشا شدن اطلاعات و دسترسی غیرقانونی به آنها، بسیار معمولند. سازمانهای خبری و خود خبرنگاران، از اهداف اصلی هکرهایی هستند که میخواهند به اطلاعات حساسی مثل راههای ارتباطی منابع محرمانه، کارهای منتشر نشده و یا ارتباطات داخلی دست یابند. تصور کنید که اگر همه جزئیات تحقیقات شما در فضای مجازی منتشر شود، چه پیامدهایی خواهد داشت.
- نظارت زیر ذرهبین: ممکن است فعالیتهای ما در فضای مجازی، تحت نظارت قرار گیرد و ما را در برابر تمام انواع خطرها، آسیبپذیر کند.
اما، تنها سرقت اطلاعات حائز اهمیت نیست:
- خطرات دیجیتال، به آسیبهای فیزیکی تبدیل میشوند: تهدیدهای آنلاین میتوانند پیامدهایی در جهان واقعی داشته باشند. داکسینگ (Doxxing – جست و جو و انتشار اطلاعات محرمانه و یا شناسایی اطلاعات درباره یک فرد خاص در اینترنت، معمولاً با نیت بد)، آزار و اذیت آنلاین و حتی حملات فیزیکی، بهطرز ناراحتکنندهای برای خبرنگاران، بهویژه آنهایی که موضوعات حساس را پوشش میدهند معمول شده است. مثالهای بسیار زیادی وجود دارد که نشانی خانه خبرنگاری در فضای مجازی منتشر شده و یا پیامهای تهدیدآمیزی دریافت شده که به خشونت انجامیدهاند.
- خطرات زیادی در کمین است: امنیت دیجیتال ما دیگر تنها یک نگرانی فنی نیست، بلکه برای امنیت و شفافیت خبرنگاری ما، بنیادی است. ما با درک تغییرات همیشگی این میدان نبرد دیجیتال میتوانیم با احتیاطِ آگاهانه در آن سیر کنیم و از خود و فعالیتهای عمده خبرنگاریمان محافظت کنیم.
طبقهبندی حریم خصوصی:
- محرمانه بودن اطلاعات: اطلاعات شخصی خود را در برابر جمعآوری، استفاده و یا افشای غیرمجاز، محافظت کنید.
- محرمانه بودن ارتباطات: اطمینان یابید که برای ارتباطات محرمانه با منابع و همکاران خود، از کانالهای ارتباطی امن استفاده میکنید.
- امنیت دستگاه: از لپتاپ، تلفنها و وسایل کار دیگر خود که برای تحقیق، ارتباطات و ذخیره اطلاعات از آنها استفاده میکنید، بهخوبی محافظت کنید.
ابزارها و روشها:
- گذرواژهها: همهجا از گذرواژهها یا رمزهای عبور قوی و منحصربهفرد و سیستم احراز هویت چند مرحلهای استفاده کنید.
- رمزگذاری: اطلاعات حساس خود را در دستگاهها، فضاهای ذخیره مجازی و کانالهای ارتباطی، رمزگذاری کنید.
- ارتباطات امن: برای گفت و گوهای حساس، از پیامرسانهای امن استفاده کنید.
- بهداشت دستگاه: نرمافزارهای خود را مرتباً بهروزرسانی کنید، از کلیک کردن روی لینکهای مشکوک و یا دانلود کردن فایلهای مشکوک خودداری کنید و از ویپیان استفاده کنید. وقتی از یک شبکه وای فای عمومی استفاده میکنید، مطمئن شوید که پروتکل ارتباطی (https://) برای همه وبسایتها فعال است.
- امنیت فیزیکی: دستگاههای فیزیکی خود را امن کنید، در محیط کاری از گذرواژههای قوی استفاده کنید و متوجه اطراف باشید.
گامهای عملی: همین امروز شروع کنید!
- قدرت گذرواژه: همه گذرواژههای خود را به رمزهای عبور قوی و منحصربهفرد تغییر دهید. تأیید هویت چند مرحلهای را برای تمام حسابهای مهم خود فعال کنید.
- همهچیز را رمزگذاری کنید: همه فایلهای حساس را در دستگاهها و فضای ذخیره کلاود، رمزگذاری کنید.
- پیامرسانی امن: یک اپلیکیشن پیامرسان امن را انتخاب کنید و روش استفاده از آن را به منابع خود آموزش دهید.
- از نرمافزارهای رایگان و منبع باز استفاده کنید: بر خلاف نرمافزارهای اختصاصی، این نرمافزارها شفافیت، کنترل و آزادی بیشتر به شما میدهند تا بتوانید آنها را مطابق نیازهای خود تغییر بدهید و توزیع کنید.
- هوش نرمافزاری: همه نرمافزارها را بهطور منظم بهروزرسانی کنید و از رفتار خطرناک در فضای مجازی بپرهیزید.
- از اطلاعات خود بهطور منظم نسخه پشتیبان تهیه کنید: تهیه نسخه پشتیبان را از اطلاعات حساس بهصورت خودکار تنظیم کنید تا در برابر گم شدن، ازبین رفتن و یا سرقت، از آنها محافظت کنید.
- همیشه به یاد داشته باشید که: امنیت دیجیتال، یک فرایند مداوم است، نه یک باره. خود را آگاه نگه دارید، تکنیکهایی را که میدانید عملی کنید و به امنیت دیجیتال خود اهمیت دهید.
انتهای پیام/ نوشته: Gyan Prakash Tripath/ منبع ارتباط امروز به نقل از: ijnet